Telefon bağımlılığıyla mücadelede kullanılacak bazı yöntem ve öneriler

Telefon bağımlılığıyla mücadelede kullanılacak bazı yöntem ve öneriler

Yazımızda telefon kullanımını kontrol edebilmek ve telefon bağımlılığıyla mücadele edebilmek için kullanmanız gereken bazı yöntemlere ulaşabilirsiniz.

19.10.2022 243

Düşündüğümüzden daha fazla vaktimizi teknoloji ile hatta telefonla harcıyoruz. Hal böyleyken telefonun bize birçok etkisi oluyor. Bilgiye kolay ulaşma, iletişimi sağlama, acil durumlarda yardım alma gibi yararları varken konsantrasyon sorunları, dikkat dağınıklığı, gözlerde rahatsızlık, insan ilişkilerinde bozulma, empatide azalma, okuma-yazma problemi, anlama problemi ve bazı ruhsal bozukluklara zemin hazırlama gibi zararları mevcut. Yapılan birçok bilimsel araştırmada teknoloji bağımlılığının depresyon, anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıkları arttırdığı da bulunmuş.  Telefon kullanımı önemli ölçüde artmış ve buna bağlı olarak fiziksel ve ruhsal sağlığı bozulmuş kişilerin bu durumdan muzdarip olup yani farkındalık kazanıp değişim için istekli olduktan sonra telefon kullanımını azaltabilecekleri bazı yöntemler mevcut. 

Bunlar:

1) Çalışmaya veya odaklanacağız bir işe başlarken telefonu uçak moduna almak

2) Telefonu gri modda kullanmak: Bu sayede instagram gibi ilgi çekici ve renkli sosyal medya araçlarını daha az ilgi çekici hale getirmek

3) Dopamin detoksu yapmak: Dopamin beynimizdeki kimyasallardan biri birçok farklı görevi olsada mutluluk hormonu olarak da biliniyor. Dopaminin bağımlılıkla olan ilişkisini anlayabilmek için bu yazıyı okuyabilirsiniz https://www.yedam.org.tr/bagimlilikta-dopaminin-rolu . Dopaminin bağımlılıkla böyle bir bağı olduğu için haftada belirlediğiniz bir gün boyunca size keyif veren aktivitelerden kendinizi uzak tutarak dopamin detoksu yapıp zihninizi dinlendirebilirsiniz.

4) Sosyal medya orucu tutmak: 30 gün boyunca sosyal medya hesaplarınızı silmek. Bu sürede kendinizi gözlemlemeniz.  Sosyal medyayı kullanmadığım zamanlarda neleri kaybettim? Hayatımda ciddi bir değişiklik oldu mu? Sosyal medya platformlarında yokluğumu kaç kişi fark etti? Bunlara gerçekten ihtiyacım var mı? şeklinde soruları kendimize yöneltmeyi ve 30 gün boyunca kendimizi gözlemlemeyi içeren bir irade terbiyesidir.

5)  Sosyal iletişim ve etkileşim halinde olmak: Gerçek insanlarla gerçek etkileşimler kurmak

 

6)  Sosyal aktivitelere katılmak 

7) Telefon kullanımına dair evde net kurallar olması. Yemek masasına kimse telefon getirmeyecek gibi 

8) Evde telefonları belli bir zaman aralığı için bir kutu içerisine koymak. 

24-10-2022